LOADING
PREV
NEXT
http://vetks.org.rs/modules/mod_image_show_gk4/cache/vet-licencagk-is-23.jpg
http://vetks.org.rs/modules/mod_image_show_gk4/cache/clanstvogk-is-23.jpg
http://vetks.org.rs/modules/mod_image_show_gk4/cache/glassesgk-is-23.jpg

ветеринарска комора Србије

  • Лиценца
  • Чланство у комори
  • Едукација

Лиценца

Закон о ветеринарству ("Сл.гласник РС" бр.91/05) предвиђа увођење обавезног лиценцирања ветеринара.

Опширније

Чланство у комори

По Закону о ветеринарству ("Сл.гласник РС" бр.91/05) чланство у Комори је обавезно за све ветеринаре.

Опширније

Едукација

ВКС организује стручне и научне скупове ради едукације и унапређења стручног рада ветеринара, чланова Коморе

Опширније

Радионица из ортопедије

Штампа
Датум објављивања понедељак, 05 децембар 2016
Поштовани чланови Коморе,
 
У суботу, 03.12.2016. године, у организацији Севернобачког РО ВКС, на Палићу је одржана радионица из ортопедије малих животиња. У прелепом амбијенту зоолошког врта, у сали за предавања, радионицу је одржао Ђан Лука Ровести. 
 
Теме радионице су биле:
1.Санација прелома костију уз помоћ хибридног спољног фиксатора и
2.Хируршки третман нестабилног колена након руптуре предњих укрштених лигамената.
 
У првом делу радионице полазници су упознати са предностима хибридних спољних фиксатора у решавању различитих типова прелома костију. На првом месту то су: минимална инвазивност, могућност успешног решавања проблема контрахованих фрагмената, могућност извођења правилне репозиције и углованости фрагмената који се спајају, постизање максималне стабилности, као и могућност степеноване примене делова хибридног спољног фиксатора, од уградње, па све до завршетка зарастања. Кроз приказ неколико клиничких случајева са различитим преломима, од момента постављања дијагнозе рендгенским снимањем, преко планирања санације прелома, извођења самог оперативног захвата, праћења процеса зарастања, преко постепеног ослобађања оперисаног екстремитета од појединих делова фиксатора, па све до потпуног оздрављења, приказана је практичност и сви квалитети овог начина санације прелома.
 
У другом делу радионице центар пажње је било колено код пса, након пуцања предњег укрштеног лигамента. Проблеми који настају при дестабилизацији коленог зглоба након престанка функције предњег укрштеног лигамент, елаборирани су кроз анатомско-биостатичку анализу функционисанисања здравог, а затим и болесног зглоба, са посебним освртом на могуће оштећење медијалног менискуса и санацију тог оштећења. Након тога су разматране све до сада познате хируршке технике решавања проблема нестабилног колена, а на моделу коленог зглоба је приказано извођење хируршке технике ТТА са уградњом шупљикавог титанијумског имплантата. Доста пажње је посвећено могућим компликацијама током постоперативног периода, као и техникама за санирање тих компликација. Извођење најважнијих техника за санацију компликација је приказано на пластичном моделу колена.
 
Овој радионици је присуствовало 19 наших колега и сви су били у прилици да се на веома квалитетан начин упознају са суштином хируршких процедура које су биле тема овог скупа.
 
 
Јожеф Хорват, председник Севернобачког РО ВКС
Давор Шашић, председник Ветеринарске коморе Србије
 
77
 
   78        79
Joomla Templates designed by Best Cheap Hosting
вкс © 2011. сва права су задржана
webmaster This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.