LOADING
PREV
NEXT
http://vetks.org.rs/modules/mod_image_show_gk4/cache/vet-licencagk-is-23.jpg
http://vetks.org.rs/modules/mod_image_show_gk4/cache/clanstvogk-is-23.jpg
http://vetks.org.rs/modules/mod_image_show_gk4/cache/glassesgk-is-23.jpg

ветеринарска комора Србије

  • Лиценца
  • Чланство у комори
  • Едукација

Лиценца

Закон о ветеринарству ("Сл.гласник РС" бр.91/05) предвиђа увођење обавезног лиценцирања ветеринара.

Опширније

Чланство у комори

По Закону о ветеринарству ("Сл.гласник РС" бр.91/05) чланство у Комори је обавезно за све ветеринаре.

Опширније

Едукација

ВКС организује стручне и научне скупове ради едукације и унапређења стручног рада ветеринара, чланова Коморе

Опширније

САСТАНАК “ВИШЕГРАД ВЕТ ПЛУС” ГРУПЕ У БАЊА ЛУЦИ

Штампа
Датум објављивања петак, 19 мај 2017

Као што је познато, “Вишеград ВЕТ плус” група је основана како би на специфичан начин изразила потребе и интересе колега ветеринара у 11 држава Централне и Југоисточне Европе, у односу остале чланице “ФВЕ” (Федерација ветеринара Европе).

Овогодишњи пролећни скуп одржан је од 12. до 14. маја у Бањалуци, Република Српска, у организацији Ветеринарске коморе Републике Српске. Присутни су били представници следећих држава: Пољска, Чешка, Мађарска, Словенија, Хрватска, Србија, Република Српска, Македонија, као и представници Удружења ветеринара практичара Немачке односно Баварске. Нашу делегацију предводио је председник “ВКС” Давор Шашић, ДВМ. Са њим је био и Др сци. Мирослав Урошевић (представник “ВКС” у “WВА”) а испред Управе за Ветерину Р. Србије учествовао је Бобан Ђурић, шеф Одсека за епизоотиологију. Колега Ђурић је одржао веома запажено предавање о сузбијању и праћењу најважнијих заразних болести у Србији: болест квргаве коже, болест плавог језика и Авијарна инфлуенца. Поред активног учешћа колега представника горе наведених ветеринарских комора и организација, посебан ниво овој конференцији су дали својим присуством: Г-дин Рафаел Лагуенс, ДВМ (Председник “ФВЕ”), Г-дин Жолт Пинтер (Потпредседник “ФВЕ”), Проф. др Стево Мирјанић (Министар пољопривреде Републике Српске) као и други локални званичници. 

Како је 2016. године скуп одржан у Суботици, а Ветеринарска комора Србије била домаћин, ове године “ВКС” имала председавајућег конференције. Конференција је протекла у конструктивној атмосфери, уз успешно председавање колеге Урошевића, и дискусију свих учесника о актуелним проблемима ветеринарске струке. Од више донешених закључака односно препорука, можемо истаћи следеће: 
-Треба озбиљно размотрити све позитивне и негативне аспекте вакцинације животиња против актуелних заразних болести (болест квргаве коже и болест плавог језика), а у односу на легислативу и политику надлежних тела Европске Уније; 
- Активно се борити за одржање нивоа ветеринарске струке, и не дозволити преношење надлежности са ветеринара на ветеринарске техничаре односно “обучене особе”; 
- Омогућити опстанак малих локалних произвођача намирница анималног порекла, јер се тиме чува и посао за надлежне ветеринаре; 
- Да се све земље учеснице активно укључе у расправу односно форум “Еуропе Вет Футурес” о будућности ветеринарске струке у Европи.

Цео скуп пратила је перфектна организација од стране Ветеринарске коморе Републике Српске, на челу са њиховим председником Сашом Бошковићем, ДВМ и Др сци. Славеном Грбићем, њиховим представником у “ФВЕ”. Општи је утисак да је “ВКС” током овог скупа показала да је кредибилан партнер у заштити интереса ветеринарске струке у региону, и додатно учврстила своју позицију у “Вишеград ВЕТ плус” групи. Такође, ојачане су бројне билатералне везе са присутним представницима ветеринарских организација, и направљени планови за интензивнију међународну сарадњу, која нас очекује  у наредном периоду.

Centralna slika

Drugi red sa leve strane   Drugi red sa desne strane

Joomla Templates designed by Best Cheap Hosting
вкс © 2011. сва права су задржана
webmaster This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.