LOADING
PREV
NEXT
http://vetks.org.rs/modules/mod_image_show_gk4/cache/vet-licencagk-is-23.jpg
http://vetks.org.rs/modules/mod_image_show_gk4/cache/clanstvogk-is-23.jpg
http://vetks.org.rs/modules/mod_image_show_gk4/cache/glassesgk-is-23.jpg

ветеринарска комора Србије

  • Лиценца
  • Чланство у комори
  • Едукација

Лиценца

Закон о ветеринарству ("Сл.гласник РС" бр.91/05) предвиђа увођење обавезног лиценцирања ветеринара.

Опширније

Чланство у комори

По Закону о ветеринарству ("Сл.гласник РС" бр.91/05) чланство у Комори је обавезно за све ветеринаре.

Опширније

Едукација

ВКС организује стручне и научне скупове ради едукације и унапређења стручног рада ветеринара, чланова Коморе

Опширније

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Штампа
Датум објављивања петак, 09 јун 2017

Поштовани чланови Ветеринарске коморе Србије,

Министарство пољопривреде и заштите животне средине је дана 05.05.2017. године објавило Правилник о утврђивању Програма мера здравствене заштите животиња за 2017. годину и прописало обавезну вакцинацију против болести плавог језика на територији Републике Србије. Неведена болест угрожава читав сточни фонд и може проузроковати велике привредно економске губитке како власницима животиња, тако и Републици Србији и ветеринарским организацијама које спроводе обавезне мере здравствене заштите.

Централна асоцијација произвођача млека – ЦАПМ, покренула је акцију слања СМС порука власницима животиња захтевајући одбијање вакцинације против болести плавог језика до одржавања састанка са фармерима и Управом за ветерину, чиме је изазвала велико узнемирење јавности и створила услове за настанак штете власницима животиња, буџету Републике Србије и ветеринарским организацијама. Овим путем апелујемо на наведену асоцијацију да не ствара панику код власника животиња и не омета спровођење програмских мера.

Правилник о утврђивању Програма мера здравствене заштите за 2017. годину је обајвљен са закашњењем од неколико месеци, те се и са обавезним мерама свакако касни. На све наведено у овом тренутку се јавља и спречавање ветеринарских организација да обављају послове за које је Република Србија посредством Министарства закључила уговоре о сарадњи. Све се то одвија на штетувласника животиња, ветеринара и државе.

Здравствена заштита животиња и људи, стабилност привреде и безбедност хране је примаран и заштићен је законом.

Чланом 6. Закона о ветеринарству прописане су дужности власника животиња, укључујући и обавезу да предузимају мере здравствене заштите животиња ради спречавања појаве и ширења заразних болести животиња и зооноза, као и да омогуће спровођење програма мера здравствене заштите.

Чланом 270. Кривичног законика РС је прописано санкционисање непоступања по прописима, одлукама, или наредбама којима се одређују мере за сузбијање или спречавање болести која може угрозити сточарство.

Молимо све ветеринарске организације да наставе са спровођењем Програма мера здравствене заштите, те да сваког власника животиње који одбија спровођење мера пријави надлежним органима у складу са законом.

Ветеринарска комора Србије је упутила Протест Министарству пољопривреде и заштите животне средине, Управи за ветерину и Одбору за пољопривреду, шумарство и водопривреду, и захтевала од надлежних државних органа да предузму све законом прописане активности да спрече овакве видове узнемиравања јавности и ометања спровођења обавезних мера здравствене заштите.

 

Давор Шашић

председник Ветеринарске коморе Србије

Joomla Templates designed by Best Cheap Hosting
вкс © 2011. сва права су задржана
webmaster This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.