LOADING
PREV
NEXT
http://vetks.org.rs/modules/mod_image_show_gk4/cache/vet-licencagk-is-23.jpg
http://vetks.org.rs/modules/mod_image_show_gk4/cache/clanstvogk-is-23.jpg
http://vetks.org.rs/modules/mod_image_show_gk4/cache/glassesgk-is-23.jpg

ветеринарска комора Србије

  • Лиценца
  • Чланство у комори
  • Едукација

Лиценца

Закон о ветеринарству ("Сл.гласник РС" бр.91/05) предвиђа увођење обавезног лиценцирања ветеринара.

Опширније

Чланство у комори

По Закону о ветеринарству ("Сл.гласник РС" бр.91/05) чланство у Комори је обавезно за све ветеринаре.

Опширније

Едукација

ВКС организује стручне и научне скупове ради едукације и унапређења стручног рада ветеринара, чланова Коморе

Опширније

Učešće delegacije “VKS” na konferenciji “Višegrad-VET+ grupe” u Višegradu, Mađarska (05.- 07.10.2018)

Штампа
Датум објављивања понедељак, 15 октобар 2018

“Višegrad VET plus” grupa koja obuhvata 12 zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope je svojim kontinuiranim delovanjem u okviru Federacije Veterinara Evrope (“FVE”) izgradila imidž kao značajna grupacija koja se bori za unapređenje veterinarske profesije u ovom delu Evrope. Na ovom značajnom skupu prisutni su bili predstavnici sledećih država: Poljska, Češka, Mađarska, Slovenija, Hrvatska, Srbija, Republika Srpska (Bosna i Hercegovina), Bugarska i Makedonija. Kao gosti bili su zastupljeni predstavnici Veterinarske Komore Bavarske (Nemačka), Udruženja veterinara praktičara Nemačke („BPT“) kao i Veterinarskog Saveta Albanije. Našu delegaciju predvodio je Predsednik “VKS” dr Davor Šašić. Sa njim su bili kolega dr sci. Jožef Horvat (Predsednik UO RO Severnobačkog Okruga) i Miroslav Urošević, dr sci. Predstavnik “VKS” u “WVA”. Tradicionalno, poseban nivo ovoj konferenciji su dali svojim prisustvom: G-din dr Rafael Laguens (Predsednik “FVE”) i G-din dr Zsolt Pinter, DVM (Potpredsednik “FVE”).

Po običaju, na početku je govor održao Predsednik Veterinarske Komore Mađarske dr Gabor Gonczi. On je rekao da će njihova Komora inicirati promene Zakona o Veterinarskoj Komori u Mađarskoj, kako bi dodatno učvrstili poziciju veterinarske struke. To se posebno odnosi na izmene zakona u delu vezanom za dobijanje licence odnosno odobrenja za rad veterinarskih ambulanti i klinika. Konkretno, predlog je da se uslovi da licencu za rad mogu dobiti (uz sve ranije propisane uslove) samo veterinari koji poseduju više od 50% vlasničkog udela u klinici/ambulanti i/ili imaju više od 50% glasova u upravljačkim strukturama. Sa druge strane, namera je da se dodatno definiše jedinstvo svih delatnosti veterinarske struke u Mađarskoj. To će se postići tako što će po pravilu u Bordu Direktora (Upravnom odboru) Veterinarske komore Mađarske biti članovi i: Glavni veterinar Mađarske (pandan našem Direktoru Uprave za veterinu) i Rektor Univerziteta veterinarske medicine u Budimpešti. Na skupu su se mogla čuti brojna korisna predavanja iz naše struke.

Prof. dr Dr. Ferenc Baska sa Univerziteta Veterinarskih nauka iz Budimpešte je održao zanimljivo predavanje o zdravstvenom stanju slatkovodnih riba u regionu.

Veoma aktuelna predavanja o situaciji sa Afričkom kugom svinja u svojim zemljama održali su Prof. dr Stanislaw Winiarczyk, ispred Veterinarske Komore Poljske i Dr Zsolt Pinter ispred Veterinarske Komore Mađarske. Zapaženo predavanje o suzbijanju Bolesti kvrgave kože odnosno preventivnim merama u Srbiji održao je kolega Urošević ispred delegacije „VKS“. Posle aktuelnih tema iz oblasti zaraznih bolesti životinja, usledilo je predavanje G-dina Jason Aldis (Britanska veterinarska asocijacija, „British Veterinary Association“) o uticaju „BREXIT“-a na rad veterinara koji su došli iz drugih zemalja da rade u Velikoj Britaniji. On je istakao da će aktiviranjem isključenja Velike Britanije iz EU doći do „nestašice“ veterinara za rad u klanicama u ovoj zemlji, čije potrebe se mere u hiljadama radnih mesta. Ono što otežava celu situaciju oko zapošljavanja veterinara u Velikoj Britaniji, a poreklom iz država koje nisu EU članice jesu komplikovane administrativne procedure, koje mogu da traju i do 6 meseci. Dr Iris Fuchs, Potpredsednica Veterinarske Komore Bavarske (Nemačka) je imala interesantno predavanje o ilegalnom transportu kućnih ljubimaca (pasa i mačaka). Ona nam je prenela svoja iskustva koja ima kao okružni šef veterinarske inspekcije, a vezano za nezakonit ulaz pasa i mačaka na teritoriju Nemačke iz tzv. azila iz Slovačke.

 IMG 7821

Delegacija “VKS”

 image002

Zasedanje u toku

--

IMG 7830

Učesnici skupa u Višegradu

Joomla Templates designed by Best Cheap Hosting
вкс © 2011. сва права су задржана
webmaster This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.