LOADING
PREV
NEXT
http://vetks.org.rs/modules/mod_image_show_gk4/cache/vet-licencagk-is-23.jpg
http://vetks.org.rs/modules/mod_image_show_gk4/cache/clanstvogk-is-23.jpg
http://vetks.org.rs/modules/mod_image_show_gk4/cache/glassesgk-is-23.jpg

ветеринарска комора Србије

  • Лиценца
  • Чланство у комори
  • Едукација

Лиценца

Закон о ветеринарству ("Сл.гласник РС" бр.91/05) предвиђа увођење обавезног лиценцирања ветеринара.

Опширније

Чланство у комори

По Закону о ветеринарству ("Сл.гласник РС" бр.91/05) чланство у Комори је обавезно за све ветеринаре.

Опширније

Едукација

ВКС организује стручне и научне скупове ради едукације и унапређења стручног рада ветеринара, чланова Коморе

Опширније

Препорука-комунална зоохигијена

Штампа

ПРЕПОРУКА ЕТИЧКОГ КОМИТЕТА

( У вези са пословима ветеринара из области комуналне зоохигијене)

Поштоване колегинице и колеге, у свом раду Етички комитет се суочио са проблемима који су настали ангажовањем ветеринара на пословима понуђеним на јавним конкурсима које расписују локалне самоуправе. Ови послови су из области комуналне зоохигијене, а односе се на тријажу, лечење, обележавање, вакцинацију против беснила, стерилизацију, кастрацију и еутаназију паса и мачака који немају власнике.

На основу искуства из неколико непријатних случајева у којима су ветеринари тужени од стране разних удружења за заштиту животиња, Етички комитет даје члановима ВКС следеће препоруке:

  1. Све послове које ветеринар практичар прихвати да ради, треба да обави у складу са принципима добре ветеринарске праксе и ветеринарско-медицинске етике, као и у складу са законима који регулишу ветеринарску делатност.
  1. Када је у питању тријажа животиња за еутаназију, препоручујемо вам да инсистирате код послодавца да за овај непријатан посао формира комисију коју ће поред Вас сачињавати представник локалног удружења за заштиту животиња и представник локалног кинолошког тј.фелинолошког удружења. Тек након једногласне одлуке чланова овакве комисије, урадите еутаназију у складу са наводима из тачке 1.
  1. У поступку обележавања и евидентирања животиња, прво треба добро проверити да ли је животиња већ раније трајно обележена, да не би дошло до дуплирања микрочипова.
  1. Када је реч о хируршким захватима, доктор ветеринарске медицине има стручну и моралну обавезу, уколико прихвати посао, да се према сваком пацијенту односи стручно и брижно, без обзира на порекло животиње и висину надокнаде за урађену интервенцију.

      У практичном смислу то значи да за сваког пацијента за кастрацију,      стерилизацију, или неки други оперативни захват, препоручујемо:  

       А.  На клиничком прегледу установити физички статус и здравствено стање, како би се проценило да ли је животиња за операцију и који анестезиолошки протокол треба применити.

       Б.   Припремити пацијента за општу анестезију ускраћивањем хране у трајању од 12 часова, и воде у трајању од 2 часа пре анестезирања.

       В.   Припремити пацијента за увођење у општу анестезију давањем седатива и преоперативног аналгетика, успоставити венску линију постављањем венског катетера и прикључивањем на инфузију.

       Г.   Придржавати се принципа асепсе и антисепсе:

              1. Стерилан сет инструмената.

              2. Стерилне компресе (за операционо поље и за инструменте).

              3. Стерилне газе и тупфери.

              4.  Стерилне хируршке рукавице.

              5. Стерилан одговарајући материјал за шивење.

              6.  Припрема операционог поља(шишање, дезинфекција).

              7.  Припрема хирурга-хируршког тима.

        Д.   Материјал за шивење треба да буде одговарајућег састава и дебљине у односу на врсту ткива. За подвезивање крвних судова и затварање ране на абдомену најбоље је користити синтетске ресорптивне конце (пга, пдс и сл.), а за кожу синтетске нересорптивне монофиламентне конце (најлон, полипропилен), или свилу.

        Ђ.  Обезбедити стручни надзор пацијента током буђења из анестезије и апликовати одговарајућу антибиотску и аналгетску терапију.  

         Е.   Сваки ветеринар-хирург одлучује колико његов пацијент после операције треба да прима терапију, и колико дуго треба да буде под стручним надзором, и на том периоду треба да инсистира код понуђача послова при потписивању уговора.

Поштоване колегинице и колеге, примена принципа добре ветеринарске праксе нама ветеринарима практичарима помаже да број пропуста и могућих грешака сведемо на минимум, и на тај начин избегнемо проблеме који могу настати. Подиже нам успешност у раду и углед у јавности, а истовремено јача наш осећај за добро и вредно и помаже нам при формирању цена коштања услуга које нудимо.

                                                                                      Председник Етичког комитета

                                                                                     Александар Спасовић, др вет.мед.

У Београду, 05.4.2012. године.

I like very much this iPage Hosting Review because this is based on customer experience. If you need reliable web hosting service check out top list.
Joomla Templates designed by Best Cheap Hosting
вкс © 2011. сва права су задржана
webmaster This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.