LOADING
PREV
NEXT
https://vetks.org.rs/modules/mod_image_show_gk4/cache/vet-licencagk-is-23.jpg
https://vetks.org.rs/modules/mod_image_show_gk4/cache/clanstvogk-is-23.jpg
https://vetks.org.rs/modules/mod_image_show_gk4/cache/glassesgk-is-23.jpg

ветеринарска комора Србије

  • Лиценца
  • Чланство у комори
  • Едукација

Лиценца

Закон о ветеринарству ("Сл.гласник РС" бр.91/05) предвиђа увођење обавезног лиценцирања ветеринара.

Опширније

Чланство у комори

По Закону о ветеринарству ("Сл.гласник РС" бр.91/05) чланство у Комори је обавезно за све ветеринаре.

Опширније

Едукација

ВКС организује стручне и научне скупове ради едукације и унапређења стручног рада ветеринара, чланова Коморе

Опширније

Препорука-комунална зоохигијена

Штампа

ПРЕПОРУКА ЕТИЧКОГ КОМИТЕТА

( У вези са пословима ветеринара из области комуналне зоохигијене)

Поштоване колегинице и колеге, у свом раду Етички комитет се суочио са проблемима који су настали ангажовањем ветеринара на пословима понуђеним на јавним конкурсима које расписују локалне самоуправе. Ови послови су из области комуналне зоохигијене, а односе се на тријажу, лечење, обележавање, вакцинацију против беснила, стерилизацију, кастрацију и еутаназију паса и мачака који немају власнике.

На основу искуства из неколико непријатних случајева у којима су ветеринари тужени од стране разних удружења за заштиту животиња, Етички комитет даје члановима ВКС следеће препоруке:

  1. Све послове које ветеринар практичар прихвати да ради, треба да обави у складу са принципима добре ветеринарске праксе и ветеринарско-медицинске етике, као и у складу са законима који регулишу ветеринарску делатност.
  1. Када је у питању тријажа животиња за еутаназију, препоручујемо вам да инсистирате код послодавца да за овај непријатан посао формира комисију коју ће поред Вас сачињавати представник локалног удружења за заштиту животиња и представник локалног кинолошког тј.фелинолошког удружења. Тек након једногласне одлуке чланова овакве комисије, урадите еутаназију у складу са наводима из тачке 1.
  1. У поступку обележавања и евидентирања животиња, прво треба добро проверити да ли је животиња већ раније трајно обележена, да не би дошло до дуплирања микрочипова.
  1. Када је реч о хируршким захватима, доктор ветеринарске медицине има стручну и моралну обавезу, уколико прихвати посао, да се према сваком пацијенту односи стручно и брижно, без обзира на порекло животиње и висину надокнаде за урађену интервенцију.

      У практичном смислу то значи да за сваког пацијента за кастрацију,      стерилизацију, или неки други оперативни захват, препоручујемо:  

       А.  На клиничком прегледу установити физички статус и здравствено стање, како би се проценило да ли је животиња за операцију и који анестезиолошки протокол треба применити.

       Б.   Припремити пацијента за општу анестезију ускраћивањем хране у трајању од 12 часова, и воде у трајању од 2 часа пре анестезирања.

       В.   Припремити пацијента за увођење у општу анестезију давањем седатива и преоперативног аналгетика, успоставити венску линију постављањем венског катетера и прикључивањем на инфузију.

       Г.   Придржавати се принципа асепсе и антисепсе:

              1. Стерилан сет инструмената.

              2. Стерилне компресе (за операционо поље и за инструменте).

              3. Стерилне газе и тупфери.

              4.  Стерилне хируршке рукавице.

              5. Стерилан одговарајући материјал за шивење.

              6.  Припрема операционог поља(шишање, дезинфекција).

              7.  Припрема хирурга-хируршког тима.

        Д.   Материјал за шивење треба да буде одговарајућег састава и дебљине у односу на врсту ткива. За подвезивање крвних судова и затварање ране на абдомену најбоље је користити синтетске ресорптивне конце (пга, пдс и сл.), а за кожу синтетске нересорптивне монофиламентне конце (најлон, полипропилен), или свилу.

        Ђ.  Обезбедити стручни надзор пацијента током буђења из анестезије и апликовати одговарајућу антибиотску и аналгетску терапију.  

         Е.   Сваки ветеринар-хирург одлучује колико његов пацијент после операције треба да прима терапију, и колико дуго треба да буде под стручним надзором, и на том периоду треба да инсистира код понуђача послова при потписивању уговора.

Поштоване колегинице и колеге, примена принципа добре ветеринарске праксе нама ветеринарима практичарима помаже да број пропуста и могућих грешака сведемо на минимум, и на тај начин избегнемо проблеме који могу настати. Подиже нам успешност у раду и углед у јавности, а истовремено јача наш осећај за добро и вредно и помаже нам при формирању цена коштања услуга које нудимо.

                                                                                      Председник Етичког комитета

                                                                                     Александар Спасовић, др вет.мед.

У Београду, 05.4.2012. године.

Joomla Templates designed by Best Cheap Hosting
вкс © 2011. сва права су задржана
webmaster This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.