LOADING
PREV
NEXT
http://vetks.org.rs/modules/mod_image_show_gk4/cache/vet-licencagk-is-23.jpg
http://vetks.org.rs/modules/mod_image_show_gk4/cache/clanstvogk-is-23.jpg
http://vetks.org.rs/modules/mod_image_show_gk4/cache/glassesgk-is-23.jpg

ветеринарска комора Србије

  • Лиценца
  • Чланство у комори
  • Едукација

Лиценца

Закон о ветеринарству ("Сл.гласник РС" бр.91/05) предвиђа увођење обавезног лиценцирања ветеринара.

Опширније

Чланство у комори

По Закону о ветеринарству ("Сл.гласник РС" бр.91/05) чланство у Комори је обавезно за све ветеринаре.

Опширније

Едукација

ВКС организује стручне и научне скупове ради едукације и унапређења стручног рада ветеринара, чланова Коморе

Опширније

Union of European Veterinary Hygienists - UEVH

Штампа
Датум објављивања четвртак, 14 јун 2018

У својству делегата Ветеринарске коморе Србије др. сци. Иван Настасијевић, ДВМ је присуствовао састанку – пролећној генералној скупштини Уније ветеринара Европе који раде у области безбедности хране и јавног здравља (UnionofEuropeanVeterinaryHygienists - UEVH), а у оквиру пролећног заседања генералне скупштине Федерације ветеринара Европе (FederationofVeterinariansofEurope - FVE), oдржаног од 7-9.06.2018., у Бергену, Норвешка.Главни циљеви UEVH су проучавање и предлагање оних мера које омогућавају унапређење безбедности и квалитета хране животињског порекла са циљем заштите ветеринарског јавног здравља и унапређења здравља људи, коришћењем ветеринарских знања, као и промоција улоге ветеринара у целокупном ланцу хране, “од штале до трпезе”. 

UEVH delegati Bergen Norveska 7-9 jun 2018

 

На генералној скупштини UEVH су дискутоване и представљене теме од највећег значаја за статус и будући развој ветеринарске професије у Европи. Разматране тематске области се односе на одређене аспекте из најновије Уредбе Европске уније (Regulation2017/625/EU) у вези са службеним (инспекцијским) контролама на кланици (нпр. анте-мортем преглед и улога ветеринарског инспектора и овлашћеног помагача), истраживање и иновације у вези са прецизним фармским узгојем животиња (PrecisionLivestockFarming), употреба CCTV (ClosedCircuitTelevision) за надзор добрoбити животиња у сточном депоу кланице, добробит љускара (ракова), фармски узгој инсеката као алтернативног извора протеина за храну за животиње, иновативан приступ код клања, обраде и расецања меса који укључује роботизацију и евисцерацију тек након процеса машинског откоштавања, улогу комитета за континуирану едукацију ветеринара Европе (VeterinaryContinuousEducationinEurope - VETCEE) који на нивоу FVE има улогу акредитације националних програма за континуирану едукацију ветеринара, као и заједничко заседање – Jeдно здравље (OneHealth), са Унијом европских ветеринара практичара (UnionofEuropeanVeterinaryPractitioners-UEVP) и европском асоцијацијом државних ветеринарских службеника (EuropeanAssociationofStateVeterinaryOfficials- EASVO). 

Делегат Ветеринарске коморе Србије, др Иван Настасијевић је представио национални извештај, са описом структуре ветеринарске службе и националних капацитета у области истраживања и развоја, лабораторијских тестирања и националних мониторинг програма, као и службених контрола у области безбедности хране и ветеринарског јавног здравља. Др Настасијевић је такође предложио да се тема која се односи на комплетно секвенционирање генома (WholeGenomeSequencing) као нови, поуздани и ефективни приступ контроли безбедности хране и епидемиолошких истрага код алиментарних обољења уврсти у програм рада за јесење заседање генералне скупштине UEVH. Предлог делегата Ветеринарске коморе Србије је једногласно усвојен и саопштен као један од закључака UEVHна заседању генералне скупштине федерације ветеринара Европе (FVE).

Joomla Templates designed by Best Cheap Hosting
вкс © 2011. сва права су задржана
webmaster This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.